CAPITANI. Sterk krimserie fra Luxembourg.

Har du ennå ikke sett Capitani på Netflix? Det var helt tilfeldig at jeg kom over denne krimserien, den dukket opp som trailer etter en annen Netflix-serie. Den virket lovende. Da jeg i tillegg oppdaget at dette er den første dramaserien noensinne på nasjonalspråket luxembourgsk, var det bare å klikke seg inn. Nå har jeg sett hele første sesong uten å angre.

UNG JENTE FUNNET DØD
Handlingen i Capitani starter med at en ung jente blir funnet død i skogen på et lite sted i Luxembourg. Den sjarmerende, men svært usympatiske etterforskeren Luc Capitani kommer fra hovedstaden for å bistå politiet, et samarbeid som ikke forløper uten konflikter. Luc har en utrolig overlegen måte å behandle sine medarbeidere på. Det viser seg at nesten alle på det lille stedet bærer på hemmeligheter. Det er ikke enkelt å få ut riktig informasjon når alle lyver. Den eneste som virker normal og pålitelig i denne serien er politikvinnen Elsa Ley. Men også hun sliter med et komplisert privatliv.

Hvem var det som tok livet av Jenny? Hva gjorde hun i skogen midt på natten? Hvorfor er reaksjonene på dødsfallet litt merkelige? Her er det mange mistenkte og det skjer flere dramatiske hendelser undervis. Vi skifter mellom sympati og antipati for personene i serien. Er det i det hele tatt noen her som ikke kan mistenkes for noe?

Alle lyver og ingen er den de utgir seg for i serien CAPITANI

MYE ONDSKAP I LITEN LANDSBY
Hver av de tolv episodene avdekker nye hemmeligheter og forviklinger. Her er det så mye å ta av at man kan bli litt sliten, samtidig som det holder deg i ånde til siste slutt. Handlingen utspiller seg på det fiktive stedet Manscheid, en idyllisk landsby omgitt av grønne skoger. Serien har et forløp og en rollebesetning som gjør dette til en serie du trygt kan begi deg inn i. Tenk at så mye vondt kan finne sted i et så idyllisk lite land!

SJARMERENDE LAND
Jeg har vært i Luxembourg flere ganger. Det er et vakkert lite land med en sjarmerende hovedstad på størrelse med Stavanger. Landet er fort gjort å kjøre gjennom, kun ti mil fra nord til syd, fem mil fra vest til øst. Men med en befolkning på hele 800.000, sånn cirka, i tillegg til alle dagpendlerne fra Belgia, Frankrike og Tyskland. La oss også ta med at Luxembourg er det eneste landet i Europa som er rikere enn Norge.

NOE UFORSTÅELIG I MIDTEN
Mange tror at de snakker fransk i Luxembourg. Det er bare nesten sant. Jeg har alltid beundret luxembourgernes språkmektighet. De er i stand til å starte en samtale på tysk, for så å gli over i noe uforståelig i midten som kan minne om nederlandsk, for så igjen å avslutte med noen franske høflighetsfraser.

Vill Leit mengen datt se Franséisch zu Lëtzebuerg schwätzen. Et ass just bal richteg. Ech hunn ëmmer déi sproochlech Kraaft vu Lëtzebuerger bewonnert. Si si fäeg e Gespréich op Däitsch unzefänken, da rutscht Dir an eppes onverständleches an der Mëtt un, wat un Hollännesch erënnert, an dann erëm mat e puer franséischen Héiflechkeetszäite schluss.

NASJONALSPRÅKET LUXEMBOURGSK
Det viser seg altså at dette uforståelige i midten ikke er nederlandsk, men en tysk dialekt som snakkes over et større område i Belgia, Frankrike og Tyskland og Luxembourg. I Luxembourg har denne dialekten siden 1984 hatt status som nasjonalspråk og skriftspråk. Luxembourgsk er morsmålet til de fleste luxembourgere. Men siden Luxembourg alltid har vært inneklemt mellom større naboer og er sterkt internasjonalt orientert, så kan alle også både fransk og tysk. Dette i tillegg til engelsk, selvsagt. De siste tiårene har dessuten befolkningen vokst på grunn av innvandring, derfor er også portugisisk (!) blitt det nest største morsmålet i landet. En nordmann ville antagelig bli forvirret av mindre.

Capitani er imidlertid rendyrket enspråklig. Serien foregår i sin helhet på lëtzebuergesch, altså luxembourgsk. Det er en begivenhet i seg selv, og særlig for luxembourgerne selv, som er vant til at all kultur er på tysk eller fransk. Serien hadde svært høye seertall da den gikk på RTL og takket være Netflix kan vi se den her i Norge også.

Og selv om du ikke er like interessert i fremmedspråk som jeg, så har serien nok å fare med til å hevde seg i konkurransen internasjonalt. Kritikkene er gode og det kommer til og med en andre sesong! Muligens får også du lyst til å legge ferien til Luxembourg etter å ha blitt kjent med Luc og Elsa og de vakre landskapene rundt elven Alzette. Wëllkomm zu LËTZEBUERG!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s