Black Mirror. På en popularitetsskala fra 0-5, hvor ligger du?

nosedive-1
Tenk deg at du kunne gi alle du møter poeng for hvordan du opplever dem. Slik er det i en episode av TV-serien Black Mirror. Tankevekkende paralleller til vårt liv både på sosiale medier og i det virkelige liv. Eller er det ingen forskjell mellom de to?

I vår ville, nye TV-verden oppdager jeg stadig nye serier, som kanskje ikke er helt nye, men som ikke har gått på kanaler jeg har hatt tilgang til. Eller på Netflix, som jeg først skaffet meg nå i helgen. En sånn serie er Black Mirror. En slags satirisk science fiction-serie som tar for seg betenkelige sider ved vårt moderne samfunn.

Nosedive
Nosedive er første episode i den tredje sesongen fra 2016, og dermed nærmest høyaktuell etter mine begreper. Den handler om Lacie som lever i en verden hvor vi kan gi hverandre poeng for popularitet. Altså litt sånn som å konkurrere i antall Likes på Facebook. For mange kan det også være blodig alvor, som kjent.

En to-sifret blogger
Som nokså anonym blogger har jeg avfunnet meg med at min popularitet er begrenset til tosifret antall Likes. Jeg prøver å leve godt med det. Det klarer jeg da også – helt til jeg møter de tre- eller firesifrede.Sånn er det med Lacie også.

Hologram med din popularitetsscore
I Nosedive er konkurransen enda mer blodig. Ikke bare har man for vane – og plikt – til å gi hverandre karakter gjennom mobilen ved hvert eneste minste møte, men din totalscore vises som et hologram ved siden av ansiktet ditt hver gang du viser deg offentlig. Tenk deg hva det ville gjort med deg!

Et smilende samfunn
Dette har medført at alle i samfunnet smiler og er påtatt høflige, i påvente av en god score fra motparten. Alle er opptatt av å gjøre en god figur, og derfor tar ingen (bilde)telefonen før de har rigget seg til med ryddig hus, boller i ovnen og et glass vin i hånden. Man får jo karakter av den som ringer. Om det blir 2 eller 5 poeng, avhenger av hvor bredt du smiler. Ikke noe rart at alle går med nesa nede i mobilen for å sjekke poengsummen til enhver tid.

Kun 3.8 og oppover
Og siden popularitets-tallet ditt er synlig for alle, medfører det mange fordeler ute i samfunnet. Eller ulemper hvis du ligger lavt på skalaen. Det er apartheid-gjenkjennelse i denne serien, med skilt som viser til at utesteder kun slipper inn “3.8 og oppover”. Sterkt, fordi vi ser jo paralleller til vårt eget samfunn, med inndeling av mennesker etter hudfarge, kjønn og utseende. I Nosedive er i hvert fall den mer subtile diskrimineringen avskaffet i og med at tallenes tale er klar.

Mangler 0.3 for å få lån
Hovedpersonen Lacie er 4.2 på en skala fra 0 til 5. Hun mangler 0.3 på å få lånt til den leiligheten hun vil kjøpe. Dette vil muligens ordne seg etter hvert, tenker hun da hun blir oppringt av en venninne (4.6) som vil at Lacie skal være forlover i bryllupet hennes. I bryllupet er nemlig alle gjestene ratet til 4. 5 eller over. Med en god forlover-tale vil rating fra et hundretalls “dukser” kunne gi henne et byks. Slik går det nødvendigvis ikke.

Katastrofalt fall
Problemene starter på vei til bryllupet, på flyplassen. Flyet er kansellert og det er kun de over 4.5 som får plass på neste fly. Dessverre mister Lacie besinnelsen, får dårlig rating av skrankepersonalet og blir ilagt popularitetsbot av en smilende politibetjent. Dermed er Lacie nede på det katastrofale 2-tallet på skalaen. Hun har fremdeles rett til å leie bil og kjøre, men bare den dårligste bilmodellen. Den ni timer lange kjøreturen byr på mange ydmykelser. For hvem vil vel stille opp for en 2-er? Aller minst bli sett med en…

Hvilket tall er du?
Jeg merket at jeg kunne identifisere meg med Lacie – både når hun er 4.2 og når hun bikker 2-tallet. Det avhenger litt av situasjonen, men å føle seg som en 2er uansett en fæl følelse. Hvilket tall er du?

2 kommentarer om “Black Mirror. På en popularitetsskala fra 0-5, hvor ligger du?”

Legg igjen en kommentar